تیرچه صنعتی قطعه ای است که در سقف قرار میگیرد. می توان گفت که تیرچه بتنی به قطعهای پیش ساخته گفته میشود که از میلگرد و بتن تشکیل شده است؛ کاربرد اصلی این نوع تیرچه استفاده از آن در ساخت سقف
ساختمانها میباشد. این تیرچه ها به روش های سنتی و و صنعتی تولید میشود که امروزه نوع سنتی آن در حال انقراض است و در حال حاضر تیرچه صنعتی بتن اهمیت ویژهای دارد. در این مقاله به معرفی کامل این تیرچه ها به همراه مزایا و معایب آن ها پرداخته میشود.
فهرست مطالب
تیرچه صنعتی بتن چیست؟
به طور کلی تیرچه هایی که خرپایی آن ها به روش جوش نقطه ای تولید گردد، تیرچه صنعتی نامیده می شوند. معمولا این تیرچه ها به صورت مثلثی بوده و یا چهار وجهی طراحی و ساخته ذمی شوند. شکل گیری آن ها نیز به صورت مستقیم می باشد و هیچ انحنایی در این مسیر شامل آن ها نمی گردد. اجزای تیرچه صنعتی به وسیله لولا به یکدیگر متصل می شوند. تیرچه های صنعتی برای تامین استحکام سازه ها مورد استفاده قرار می گیرند و نقش ستون را ایفا می نمایند. متریال اولیه آن ها فولاد یا بتن بوده و در تولید سقف کاربرد دارند. در این سقف ها بلوک ها به صورت قالبی بتنی بر روی تیرچه ها قرار می گیرند و سازه ای به شکل T تشکیل می دهند. همانطور که در قسمت قبل نثیز به این موضوع اشاره شد، غالبا تیرچه ها به دو روش سنتی و صنعتی ساخته می شوند. نوع سنتی منسوخ شده است.
امروزه روش های نوینی برای تولید محصولات مرتبط با ساختمان سازی روی کار آمده اند و جایگزین روش های پیشین با هدف رفع ایرادات و عیب و نقص هایشان شده اند. از متداول ترین روش های اجرای سقف ها، می توان به روش تیرچه بلوک اشاره کرد.
به طور کلی سقف های تیرچه بلوک موجب صرفه جویی در مصرف بتن شده و وزن سازه را کاهش می دهند. هزینه اجرایی سقف های تیرچه بلوک بسیار پایین تر از انواع مشابه آن می باشد. هم چنین تیرچه بلوک ها مقاومت بالایی در مقابل نیروهای جانبی داشته و طبیعتا سازه های تولیدی از این طریق مقاوم تر می باشند. یکی دیگر از مزایای این سقف ها پیاده سازی آسان آنها در مقایسه با انواع دیگر است.

مراحل بارگذاری تیرچه بتنی
تیرچههای بتنی در سه مرحله بارگذاری میشوند.
مرحلهی اول بارگذاری
مرحلهی اول بارگذاری در زمان حمل و نقل تیرچهها است و در این مرحله تیرچهها بار حاصل از وزن خود را باید تحمل کنند.
مرحلهی دوم بارگذاری
این مرحله در بازهی زمانی بین قرارگیری تیرچه بتنی بر روی سقف تا قبل ازکسب مقاومت بتن سقف است.
مرحلهی سوم بارگذاری
این مرحله از زمان شروع بهره برداری سقف آغاز میشود، وظیفهی تیرچه بتنی در این مرحله تحمل وزن زنده و مردهی سقف است.
تیرچه خرپایی
تیرچه پیش ساخته خرپایی برای تحمل مراحل سه گانه بارگذاری ذکر شده, از اجزای زیر تشکیل شده است:
• آرماتورهای کششی
• آرماتورهای عرضی
• آرماتور بالایی
• بتن پاشنه تیرچه
• آرماتورهای تقویتی
• آرماتورکمکی اتصال
مزایای استفاده ازتیرچه صنعتی بتن
- زمان تولید کم
- صاد کردن تیرچه بتن صنعتی
- ذخیر سازی تیرچه ها بسیار راحت حتی در وزن بالا
- وجود کنترل کیفیت در پایان هر خروجی از کار
- مقاومت بالا در صورت بروز باد و زلزله
- زمان نصب تیرچه بلوک صنعتی بسیار کم است
- وزن تیرچه بلوک صنعتی بسیار سبک است

معایب استفاده از تیرچه بتن صنعتی
-
- در معرض مستقیم هوا و رطوبت کیفیت خود را از دست میدهد.
- در برابر بالا و ژایین بودن دما عضو کششی آن منبسط و منبقض میشود.
- انبساط و انقباض این عضو کششی باعث شکستگی در جوشها شده و این امر در آتش سوزی خطر جدی و مهمی است.
- سقف های تیرچه بتن صنعتی ضریب اطمینان پایینی دارد و درصورت وجود آمدن مشکل ضریب کششی خود را از دست میدهد.
قیمت تیرچه صنعتی
- در دنیای امروزه تیرچه صنعتی بتن بسیار اهمیت دارد و این امر باعث شده است کسانی که در این زمینه فعالیت دارند به قیمت آن اهمیت بدهند. تیرچه بتن صنعتی بر عکس بسیاری از مصالح به قیمتش با وزن رابطه ای ندارد. به دلیل این که تیرچه بتن صنعتی از سیمان، آهن، میلگرد ساخته شده است با افزایش یا کاهش هر یک از این محصولات امکان تغییر قیمت وجود دارد.
استاندارد تیرچه صنعتی
اصولا تیرچه از بتن یا فولاد ساخته میشود و آن را در سقف و یا کف مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از پر استفاده ترین نوع تیرچه خرپا را میتوان نام برد. تیرچه خرپا از بتن و خرپا تشکیل شده است. یکی دیگر از کاربرد تیرچه بتن صنعتی پوشیده شدن وسط دیوارها و پایه های ساختمان است.
اجزای سقف تیرچه و بلوک
1. تیرچه
2. بلوک
3. آرماتورهای افت وحرارت ( حرارت و جمع شدگی ) وآرماتورمنفی
4. کلاف میانی
5. بتن پوششی ( درجا )
سقف های تیرچه و بلوک, تلفیقی از دو روش پیش ساختگی و بتن ریزی در محل است که در آن قالب تحتانی به کلی حذف می شود. در این سقف ها در نوع تیرچه ی فولادی با جان باز, تیرچه ی فولادی و در نوع تیرچه ی بتنی آن, آرماتورهای کششی و برشی ( عرضی ) و نیز پوشش بتن آرماتورهای اصلی, به صورت تیرچه های پیش ساخته, در کارخانه تولید میشوند. در کارگاه, پس از قراردادن تیرچه ها در فواصل معین و شمع بندی زیر تیرچه ها, بلوک ها را بین دو تیرچه مجاور قرار داده و سپس آرماتورهای حرارتی را جای گذاری نموده و بتن ریزی را انجام می دهند.
نوین صنعت سازه مجری سقف وافل و فروشنده انواع قالب وافل با اندازه های گوناگون می باشد. با ما همراه باشید.